Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Sloboda Mićalović o seriji „Nemanjići“: "Kao da nismo isti narod, neverovatno je koliko smo potonuli"

Glumica će u seriji „Nemanjići“ igrati kraljicu Anu Dondolo, suprugu Stefana Prvovenčanog * Serija je, kako ona kaže, snimana na visokom produkcijskom nivou * „Radnja se odvija u periodu od pre 800 godina, a mi se nismo pomakli, niti dosegli bar delić onoga što nam je Sveti Sava ostavio u amanet. Naprotiv, sve smo rušili i omalovažavali“
Datum: 29/12/2017

Sloboda Mićalović o seriji „Nemanjići“: "Kao da nismo isti narod, neverovatno je koliko smo potonuli"

Foto: Screenshot Youtube

Istorijska priča čiji je prvi nagoveštaj snimanja pokrenuo lavinu komentara - „Nemanjići: Rađanje kraljevine“ biće premijerno prikazana u novogodišnjoj noći. Serija je rađena po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića, a jednu od uloga igraće i glumica Sloboda Mićalović.

Ona će tumačiti lik kraljice Ane Dondolo, supruge Stefana Provovenčanog (Vojin Ćetković).

Mićalovićeva se nada da će serija uspeti da zadovolji velika očekivanja publike.

„Zavisi ko šta preferira i koliko znanje poseduje o Nemanjićima. Možda će istoričari naći neku zamerku, ali divno je to što projekat izgleda impozantno, a to ova loza i zaslužuje“, rekla je ona za "TV novosti", dodatak "Večernjih novosti".

„Kad je o dinastiji Nemanjića reč, ne znate za šta pre da se uhvatite i koju priču da ispričate. Njihovi životi su prebogati i biće veoma dragoceno za nas da vidimo od koga potičemo, kakvi su to ljudi bili, kakve vrednosti su negovali, koliko su bili obrazovani i šta su sve bili spremni da urade za svoju zemlju i narod. E, to je ono što je nama danas nezamislivo“, kaže Sloboda Mićalović.

Ona ističe da je serija urađena na visokom produkcijskom nivou, te da su uslovi za snimanje bili, kako kaže, fantastični.

“Na trenutak sam zaboravila da radimo u Srbiji. Saradnja sa ekipom predvođena rediteljem Markom Marinkovićem je bila divna. Iako moj lik nije mnogo zastupljen, uživala sam stvarajući ga“, rekla je Mićalovićeva za „Večerenje novosti“ i navela da je radeći na ovoj seriji naučila mnogo toga o dinastiji Nemanjića.

„Više puta sam se zapitala da li smo mi isti narod, jer je neverovatno da smo toliko potonuli. Radnja se odvija u periodu od pre 800 godina, a mi se nismo pomakli, niti dosegli bar delić onoga što nam je Sveti Sava ostavio u amanet. Naprotiv, sve smo rušili i omalovažavali“, iskrena je glumica koju ćemo iduće godine moći da gledamo u još jednoj novoj seriji, „Koreni“, snimljenoj po istoimenom romanu Dobrice Ćosića.

„Podsetili smo se odakle smo krenuli i gde su naši preci. Sve to mi je veoma inspirativno, kao i sam lik Simke. On u sebi sadrži različite momente, od dramskih i tragičnih, pa sve do komičnih. Mnogo mi znači što sam deo formata koji ostavljamo budućim pokolenjima. Stvaramo kvalitetne stvari i to je najdragocenije od svega. Cilj je da novim generacijama namenite i nešto dobro u moru stvari koje to nisu, a ne želim ni da ih pominjem“, zaključila je Sloboda Mićalović.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.nemanja
29.12.2017 - 16:06
mala digresija
Nismo mi rusili, vec vlasti koje su vladale ovim prostorima posle Djurdja brankovica do danasnjih dana: Turci, kojekakvi knezevi i kraljevi masoni, preko copavog diktatora i kvazi demo(n)krata sa jos gorima rasulom narodne svesti, jedinstva i kulture.. svaka okupatorska vlast je prvo napadala istoriju naroda (zato nam deca uce u skoli od rimskim i grckim bogovima a nista ne znaju o slovenskim bogovima, mitovima i predanjima..) pa cirilicu i obrazovni sistem, a onda i stubove drustva kao sto je vera i porodica.. sve se to ciljano desava zadnjih 150g, polako i lagano \'\'uvanje zabe\'\'..