Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Zabava

Seriju "Prijatelji" danas nijedna TV kuća ne bi htela da snimi. Evo i zašto

Kako piše Independent, milenijalci su seriju "Prijatelji" opisali kao homofobičnu i seksističku * Poseban naglasak bio je gomilu stereotipa
Datum: 12/01/2018

Seriju "Prijatelji" danas nijedna TV kuća ne bi htela da snimi. Evo i zašto

Foto Profimedia

Serija "Prijatelji" ovih je dana proglašena najboljom humorističnom serijom svih vremena, ali tako ne misli nova publika "Prijatelja", milenijalci koje je tek sada gledaju po prvi put. Kako piše Independent, oni su "Prijatelje" opisali kao homofobičnu i seksističku seriju.

Kao primere su naveli kako je Čendler u više navrata bio paranoičan jer je mislio da ljudi misle da je gej. Potom situaciju kada je Rejčel uzela dadilju za ćerku Emu, ali Emin otac Ros nije mogao podneti činjenicu da je dadilja muškarac i čak je otišao toliko daleko i pitao ga je li gej.

Nadalje, mlađa publika smatra vrlo neugodnim situacije u kojima su likovi stalno podsećali Moniku, koju je glumila Kortni Koks, da je nekad bila debela, a posebno iritantna im je epizoda u kojoj Džoi Tribiani kaže: "Neka cura je pojela Moniku!", kako bi opisao njenu debljinu. Serija je takođe dobila negativne kritike zbog nedostatka raznolikosti među likovima - samo su dve uloge bile koje nisu glumili belci, a to su Rosova devojka Džuli i Čarli Viler.

Ne tako davno istraživanje je pokazalo da "Prijatelje" danas ne bi htela nijedna producentska kuća, odnosno da scenario za seriju niko ne bi prihvatio, te da nijedna TV kuća tu seriju s takvim likovima i scenarijem ne bi htela da snimi. Naime, i tada su se pokazali slični rezultati kao s milenijalcima, a uz to i još neke. Poseban naglasak bio je gomilu stereotipa koji su se pojavili u seriji. Jedna je bila na račun Rosove devojke Džuli. Rejčel ju je ismejavala i ponašala se kao da je prvi put nogom kročila u Ameriku. Na svu sreću Džuli je strpljivo odgovorila da je odrasla u Njujorku.

Istovremeno je Džoijeva porodica prikazana kao apsolutni stereotip italijanskih doseljenika. Njegova baka nije progovorila reč engleskog, bez obzira na to što je čitav svoj život provela u Njujorku. Serija je dosta isticala i polne razlike. Džoi Tribiani je zavodnik i to mu niko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć su često završavali izbacivanjem žene iz kreveta, ponekad i doslovno.

"Prijatelji" su na smešan i vrlo upitan način prikazivali mentalne bolesti i živčane slomove. Ismejavali su ljude koji se leče od alkoholizma, ljude koji ne pokazuju svoja osećanja, a Fibi je u jednom trenutku pričala o glasovima u glavi. Osim toga, serija je "odobravala" nasilje i maltretiranje. Fibi je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali privržena prijateljica. Međutim, tokom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rosa i u više navrata je pretila starijim gospođama.

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.B
14.01.2018 - 00:09
N
Pa ne bi ni uspeli da snime takvu seriju sada, zato sto su \"Prijatelji\" neponovljivi! Najbolja serija ikada
Ivan
12.05.2018 - 22:01
Ne razumem
Ja ne znam sta onda u danasnje vreme treba da cini komediju ??? Najbolje bi bilo da prestanemo i da se smejemo i samo \"buljimo\" u telefone , mozemo ziveti kao roboti !!!