Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Pop kultura

Senke nad Balkanom: Zašto Niški na zidu drži sliku kralja Milana Obrenovića?

Slika je ilustracija buntivništva vlasnika kafane, a glumac Miloš samolov kaže da je i on uglavnom protiv aktuelne vlasti
Datum: 30/12/2017

Senke nad Balkanom: Zašto Niški na zidu drži sliku kralja Milana Obrenovića?

printscreen youtube

Jedan od najupečatljivijih likova u seriji "Senke nad Balkanom" svakako je bio Niški, vlasnik "Kafane kod Nišliju" u Jatagan mali. Lik je - po mnogima odlično - odigrao glumac Miloš Samolov. On je za "Novosti" rekao da se trudio da odigra slojevitu, životnu ulogu, koja nije samo u funkciji događaja i konkretnih situacija koje su za vlasnika kafane u tako surovom okruženju svakodnevica.

"Što se reditelja generalno tiče, voleo bih kada bi kastinzi koje prave bili otvoreniji, samim tim bi možda videli da u glumcima čuče još neki likovi, koje do sada nisu viđali. Retko kad se usude da eksperimentišu i uglavnom se vode "dobro oprobanim receptom". Mislim da se time sužava mogućnost da glumac napreduje, a stvara se i utisak ponavljanja uloga", rekao je Samolov.

Niški dijalekt mu nije posebno težak, mada priznaje da mu u početku nije bilo lako da ga usvoji.

"Imao veliku pomoć pisca lika Niškog, Dejana Stojiljkovića, koji je i sam Nišlija. On je toliko autentično i niški do kraja napisao tu ulogu. Puno su mi pomogli i stalno me ispravljali i moje drage Nišlije i kolege Jasminka Hodžić i Miša Stanimirović. Niški je jedna dobro napisana i vođena uloga koja ima preciznu predistoriju. Čini mi se da su ključ uspeha serije temeljna bavljenja likovima i odnosima. Nema bolje stvari za glumca nego kad tačno zna šta bi trebalo da odigra, a to danas, verujte mi, nije često slučaj. A Senke su takav projekat da vam je čast da budete makar njegov mali deo. Ozbiljna se prašina digla oko njega, tako da se nadam da će na<š konj još dugo da juri", kaže Samolov.

On je rekao i da, nažalost, u školi nismo temeljno učili o periodu istorije o kom serija govori.

Niški, inače, na zidu kafane drži sliku kralja Milana Obrenovića, a Miloš Samolov je govorio o tome da li ima sličnosti sa buntovništvom lika koji tumači u seriji.

"Imam dosta toga. Najčešće sam protiv aktuelne vlasti. Nekako sam u duši opozicionar i volim da se bunim. Mislim da je to zdrav i društveno koristan stav. Pa, njihovo je da rade, ali je i naše da ukažemo na ono što nije dobro. Ako se previše ućutimo, to znači da nešto nije kako valja", kaže Samolov.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.