Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Pronađene navodno neobjavljene pripovetke Milovana Glišića: Da li rukopisi pripadaju čuvenom piscu

"Pripovetke i neke zapisnike jeste pisao Glišić i naš arhivar je skoro sto odsto siguran da je reč o njegovom rukopisu", kaže Viktor Lazić, predsednik udruženja "Adligat"
Datum: 13/09/2017

Pronađene navodno neobjavljene pripovetke Milovana Glišića: Da li rukopisi pripadaju čuvenom piscu

Foto: Wikimedia Commons

"Ukoliko se ispostavi da su ovo zaista neobjavljene pripovetke Milovana Glišića, to će biti književna i muzejska 'sedmica'", kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat". Od antikvara Filipa Tomaševića "Adligat" je na poklon primio deo novopronađene zaostavštine velikog srspkog pisca Milovana Glišića u kojoj se nalazi nekoliko pripovedaka u rukopisu, dokumenta u vezi s narodnim pozorištem i Srpskom književnom zadrugom, pišu Novosti.

"Ubeđen sam da su ovo neobjavljene pripovetke. Trebalo to i stručnjaci da potvrde pa ćemo ih najverovatnije dati nekome u SANU na procenu. Dosta Glišićevih dela je objavljeno u periodici, ali vrlo je retko naići na rukopise i to će biti značajno za srpsku književnost", kaže Lazić. Na požutelom papiru ukazuju se nazivi nedatiranih pripovedaka "Ugledni broj", "Božićna pripovetka" sa podnaslovom "Obični događaj sa srpskim književnikom" i "Sos mašina lebec" koja ima pdonaslov "Furundžijska muka". Dokumenta koja je Filip Tomašević pronašao i neko vreme čuvao sadrže različite rukopise.

"Pripovetke i neke zapisnike jeste pisao Glišić i naš arhivar je skoro sto odsto siguran da je reč o njegovom rukopisu. Potpisi na najmanje četiri mesta to potvrđuju", objašnjava Lazić. Ostali dokumenti koji su pronađeni u vezi su sa Srpskom književnom zadrugom i Narodnim pozorištem u kojem je Glišić bio dramaturg.

"Bilo koji dokument o Narodnom pozorištu iz perioda 1985. ili 1986. godine je neprocenjiv, a ovde na primer imamo pismo ministra baš iz 1986. Upravi Narodnog pozorišta. Veliki broj dokumenata govori o finansijskim mukama Srpske književne zadruge iz 1906. godine. Tako da vidite koliko se malo stvari menjaju na polju kulture", zaključuje Lazić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.