Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Otvorena nova sezona projekta sportom protiv dijabetesa

Besplatni treninzi za decu sa dijabetesom u sedam gradova širom Srbije tokom cele godine Edukacija za roditelje i nastavno osoblje u školama širom Srbije o dijabetesu Wiener Städtische osiguranje treću godinu zaredom generalni pokrovitelj projekta
Datum: 23/04/2018

Otvorena nova sezona projekta sportom protiv dijabetesa

Sa ciljem da omogući deci koja boluju od dijabetesa besplatne sportske treninge, a nastavnicima u osnovnim školama i roditeljima korisne edukativne savete o dijabetesu, u Beogradu je svečano otvorena nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa. Projekat organizuje sportski klub Vašarište iz Kragujevca uz podršku Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a pod generalnim pokroviteljstvom Wiener Städtische osiguranja, koje je već tri godine zaredom podržava ovaj projekat. 

U Srbiji od dijabetesa tipa 1 (koji podrazumeva zavisnost od insulina) boluje oko 5.000 dece, od čega je preko 2.000 mlađe od 14 godina. Po tome je naša zemlja vodeća u Evropi. Prema zvaničnim podacima godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 160 novih slučajeva dijabetesa kod dece, što je povećanje od preko 3 odsto godišnje. Kako je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat deci oboleloj od šećerne bolesti biće omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge u sedam gradova u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici i Vršcu. 

„Podrška deci sa zdravstvenim problemima, kao i pomoć marginalizovanim i ugroženim grupama predstavlja jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja Wiener Städtische osiguranja. Već 15 godina koliko posluje u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je prepoznatljivo po društvenoj odgovornosti jer tu odgovornost pokazujemo prepoznajući i pomažući u borbi protiv najvećih izazova. Zdravlje je jedan od njih, a posebno zdravlje dece. Zato smo srećni što se projekat širi i što će ne samo deca, nego i njihovi roditelji iz sve više mesta u Srbiji, moći da osete podršku i da nisu sami u nezahvalnoj borbi koju svakodnevno vode“, izjavio je Miloš Cicmil, korporativni PR menadžer Wiener Städtische osiguranja. 

„Pored besplatnih sportskih aktivnosti, radićemo i na edukaciji dece i nastavnika u osnovnim školama o dijabetesu. U po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, uključićemo se u časove fizičkog vaspitanja. Cilj nam je da osnovce motivišemo da se bave sportom, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Pored toga, edukovaćemo i nastavnike o problemu šećerne bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti,“ izjavio je Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK Vašarište iz Kragujevca. On je dodao da je podrška Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije od velikog značaja za projekat, jer ta ustanova obezbeđuje stručno - edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja dece uključene u projekat. 

Besplatni treninzi fudbala, badmintona i školica sporta jednom nedeljno biće dostupni mališanima na sledećim lokacijama:

* Beograd - badminton, u sportskom centru Slodes, Borska 92f utorkom i petkom od 19h i školica sporta u sportskoj akademiji Senjak, Andre Nikolića 29;

* Novi Sad – treninzi petkom u Školici sporta OLEE, Novosadskog sajma 37 po sledećem rasporedu:

  *18-19h (za decu rođenu od 2011 - 2013)

  *19-20h (za decu rođenu od 2008 - 2010)

* Kragujevac – školica sporta u sportskoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, Ulica Radoja Domanovića 12, nedeljom od 18h.

* Subotica – školica sporta UG "SuTeam" - petkom u sali Tehničke škole "Ivan Sarić" po sledećem rasporedu:

  *18:30-19:30h (za decu rođenu ‎2012-2013)

  *19:30-20:30h (za decu rođenu ‎2007-2011)

* Vršac - badminton, sredom od 17 do 18h u Hemijsko-medicinskoj školi (Sterijina 113) i nedeljom u periodu 18 do 19:30h u Gimnaziji „Borislav Petrov Braca“ (Kordunska 1). 

Sledeće nedelje projekat će biti svečano otvoren u Vršcu i Kragujevcu. Besplatni treninzi za mališane u Nišu i Čačku biće dostupni od sledećeg meseca.

Više informacija o projektu i aktivnostima na sajtu www.sportomprotivdijabetesa.com,

Facebook stranicama:

www.facebook.com/sportom.protiv.dijabetesa/

www.facebook.com/WienerStadtischeOsiguranjeSrbija


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.