Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Nauka

Okean kao kuler: Majkrosoft potopio 864 servera u Atlantik

Centar će u Atlantiku ostati sledećih pet godina, a pokreću ga podvodni kabl i obnovljiva energija s obližnjih ostrva Orkni
Datum: 14/06/2018

Okean kao kuler: Majkrosoft potopio 864 servera u Atlantik

Foto: Screenshot Youtube

Majkrosoft je u potrazi za efikasnijim hlađenjem svojih servera proizveo podvodni centar za obradu podataka koji je potopio u Atlantski okean, pored škotske obale. 

Naime, serveri za podatke poznati su po ogromnoj količini toplote koju proizvode svojim energetski zahtevnim radom, zbog čega ih internet provajderi često smeštaju u hladnije zemlje kako bi uštedeli na računima za hlađenje. 

Majkrosoft se sada dosetio novoj, revolucionarnoj metodi hlađenja pod vodom, s kojom eksperimentiše poslednjih pet godina. Prethodno je potopio centar za podatke pored obale Kalifornije na pet meseci u 2015.

Novi centar za podatke koji je smešten na dnu Atlantskog okeana pored škotske obale sadrži čak 864 servera na kojima je dostupno 27,6 petabajta memorije. To je, kako piše tehnološki portal The Verge, dovoljno za pohranjivanje oko pet miliona filmova, a centar ima komputacionu snagu  nekoliko hiljada vrhunskih PC-eva. 

Centar će u Atlantiku ostati sledećih pet godina, a pokreću ga podvodni kabl i obnovljiva energija s obližnjih ostrva Orkni, prenosi Index.

Projekat je nazvan Natick, a Majkrosoft se nada da će kroz eksperiment dobiti korisne informacije o njegovom dizajnu i operativnim troškovima kako bi saznao može li ovaj tip centra za podatke ući u široku primenu u ostatku sveta. 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.cooler
15.06.2018 - 17:49
Globalno zagrevanje
Taj isti Microsoft nam soli pamet o globalnom zagrevanju vazduha dok oni zagrevaju okeane.