Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Pop kultura

Neobična molba NVIDIA: Prodajte grafičke kartice gejmerima, a ne majnerima

Ukoliko ste poslednjih meseci poželeli da unapredite svoju gejming mašinu, verovatno ste i sami bili žrtva ove nestašice, koja je dovela ne samo do manjka grafičkih karata na tržištu, nego i do drastičnih povećanja cena
Datum: 22/01/2018

Neobična molba NVIDIA: Prodajte grafičke kartice gejmerima, a ne majnerima

Foto: Profimedia

Kriptovalute doživele su u poslednjih pola godine veliku popularnost.
Ova "niša" bila je jako dugo rezervisana za veoma uzak krug ljudi, mahom entuzijasta, ali u poslednjih par meseci krptovalute su eksplodirale i postale pravi mejnstrim biznis gde razni vide priliku da se obogate.
Da biste zaradili kriptonovčića, potrebna je velika procesorska snaga, odnosno da ih "rudarite", zašta ljudi prave specijalne rudarske stanice, koje se sastoje od računara napravljenih isključivo u ove svrhe sa ogromnim brojem jakih i popularnih grafičkih karti koje koriste svu svoju procesorsku snagu kako bi generisali novčiće.
Osim što ova pojava neverovatno jede struju, jedna druga negativna posledica jeste i ogromna nestabilnost koju je popularnost rudarenja stvorila na tržištu grafičkih procesora.
Ukoliko ste poslednjih meseci poželeli da unapredite svoju gejming mašinu, verovatno ste i sami bili žrtva ove nestašice, koja je dovela ne samo do manjka grafičkih karata na tržištu, nego i do drastičnih povećanja cena. Štaviše, u ovom trenutku mnoge popularne grafičke karte srednje i više klase je praktično nemoguće naći.
Sve ovo je dovelo do toga da kompanija NVIDIA diskretno zatraži od prodavaca da prestanu da prodaju grafičke rudarima, i to tako što će prodavci ograničiti prodaju na do dva komada po osobi.
Ukoliko se pitate zašto bi NVIDIA ovo uradila, kad od velike prodaje i povećanja cena imaju korist, u pitanju su svakako dugoročni planovi. Pomama za kriptovalutama i čitav sistem će neminovno doživeti krah u nekom trenutku, kada se stvari normalizuju, a verovatno će i sam sistem preći na druge oblike umesto tradicionalnog rudarenja kakvo sada poznajemo. Kada dođe do toga, za proizvođače grafičkih će možda već biti kasno, jer već sada mnogi PC gejmeri odustaju od apgrejdovanja svojih mašina zbog visokih cena i razmišljaju o prelasku na konzole ili su to možda već učinili.
Dakle, kompanija NVIDIA je prepoznala dugoročan problem za tržište pc gejminga, pa je u skladu sa time reagovala ovim pozivom kako bi pokušala da povrati poverenje gejmera u PC gejming, piše "Play.co.rs".


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.