Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Biz news

Narandžasti dan - devet godina volontiranja za pomoć lokalnoj zajednici

"Narandšasti dan" je tradicionalna volonterska akcija kompanije GSK (GlaxoSmithKline), sa ciljem da se doprinese širenju svesti o značaju stvaranja jednakih uslova za sve naše sugrađane
Datum: 26/10/2018

Narandžasti dan - devet godina volontiranja za pomoć lokalnoj zajednici

U udruženju osoba sa invaliditeom "Sve je moguće" i Narodnoj kuhinji Verskog dobrotvornog starateljstva Srpske Pravoslavne Crkve (VDS) u Beogradu, 25. oktobra organizovan je "Narandšasti dan" - tradicionalna volonterska akcija kompanije GSK (GlaxoSmithKline), sa ciljem da se doprinese širenju svesti o značaju stvaranja jednakih uslova za sve naše sugrađane.

U crkvenoj kuhinji VDS u Francuskoj ulici, volonteri su učestvovali u pripremanju i posluživanju obroka najsiromašnim sugrađanima. Uz dodatnu podršku kompanije GSK u vidu obezbeđivanja prehrambenih namirnica za crkveny kuhinju, cilj akcije je da se skrene pažnja javnosti i motivišu kako kompanije, tako i pojedinci da, kroz volontersko angažovanje ili u vidu donacija, podrže rad narodnih kuhinja. Za mnoge naše sugrađane, obrok koji dobiju u crkvenim kuhinjama je jedini koji imaju u toku dana.

Kao podrška udruženju osoba sa invaliditetom "Sve je moguće", zaposleni u kompaniji GSK volontirali su u cilju opremanja novo osnovanih prostorija ovog udruženja na Zvezdari, uz obezbeđivanje donacija u vidu nameštaja. Zahvaljujući opremanju prostorija, udruženje će biti u mogućnosti da okuplja članove u okviru brojnih sportsko-rekreativnih aktivnosti, edukacija i drugih inicijativa, sa ciljem da doprinese njihovoj inkluziji u društveni život naše lokalne zajednice. Na taj način, udruženje će imati mogućnost da pruži veću podršku osobama sa invaliditetom i da istovremeno, na konkretnim primerima, pokaže da ne postoje razlike u mogućnostima, ali da postoje i potreba i obaveza da se stvaraju jednaki uslovi za sve.

"Starateljstvo u ime naše Crkve pokušava da pomogne našim najsiromašnijim sugrađanima bez obzira na versku ili bilo koju drugu pripadnost. Oni ne dobijaju pomoć zato što su je zaslužili nego zato što im je potrebna, a Crkva ne može i neće da ostane gluva na vapaje naših sugrađana. Srpski narod je zaboravio šta su mobe. I zato hvala firmi GSK i njenim zaposlenima koji su danas pokazali da su mobe i dalje moguće", kaže sekretar VDS-a sveštenik Vladimir Marković.

"Ova podrška od kompanije GSK je od izuzetno velikog značaja za naše udruženje,jer nam pruža mogućnost da podstaknemo još veći broj osoba sa invaliditetom da se aktivno uključe u sve tokove društvenog života", rekla je Milada Lazić, predsednica udruženja „Sve je moguće".

U kompaniji GSK ističu da je volontiranje važno i za zaposlene:

""Narandšasti dan" nam omogućava da izađemo iz svog svakodnevnog poslovnog okruženja i damo lični doprinos rešavanju problema u zajednici u kojoj i sami živimo i radimo, a najveći utisak na naše volontere ostavlja upravo vreme koje provedu u interakciji i razgovoru sa korisnicima, od kojih možemo da naučimo mnoge životne lekcije", rekla je Sanja Panjesković iz kompanije GSK. Ona dodaje da "Narandšasti dan" istovremeno može da bude i putokaz mnogim ljidima dobre volje i društveno odgovornim firmama na koji način možemo da podržimo najranjivije i pošaljemo im poruku da su veoma bitan deo društva.

Udruženje osoba sa invaliditetom "Sve je moguće" zalaže se i promoviše ideju da je invaliditet stanje, koje ne bi trebalo da bude prepreka za uključivanje u sve tokove društvenog života. Udruženje je osnovano 2007. godine na inicijativu nekoliko entuzijasta i sada broji preko 200 članova. Članovi udruženja su osobe sa i bez invaliditeta, sa teritorije cele Srbije a i van njenih granica. U prethodnim godinama ostvarili su značajne rezultate u oblasti inkluzije osoba sa invaliditetom kroz organizaciju brojnih sportsko-rekreativnih aktivnosti i događaja. Više informacija pronađite na internet stranici: www.svejemoguce.rs.

Narodna kuhinja verskog dobrotvnornog starateljstva Srpske Pravoslavne Crkve usmerena je na pripremanje I posluživanje obroka najsiromašnim sugrađanima tokom cele radne nedelje, dok se podela hrane vrši I na pet punktova u Beogradu (u sklopu parohijskih domova pojedinih hramova). Počev od 2009. godine, narodna kuhinja, uz podršku volontera, obezbedi do 2000 besplatnih obroka dnevno. Pored toga, za korisnike je obezbeđeno I besplatno pravno I medicinsko savetovalište. Više informacija pronađite na internet stranici: http://starateljstvo.rs/crkvena-narodna-kuhinja/

Narandšasti dan je volonterski program kompanije GSK, koji se u Srbiji sprovodi već devet godina za redom. U okviru "Narandšastog dana" kompanija omogućava svim svojim zaposlenima da jedan plaćeni radni dan godišnje posvete volontiranju u svojoj lokalnoj zajednici. Jedinstvenost "Narandšastog dana" je u tome što zaposleni sami predlažu i biraju kome će pomoć biti upućena, u zavisnosti od toga koji problem vide kao prioritetan u njihovom okruženju.

NARANDŽASTI DAN U SRBIJI:

Sprovodi se već 9 godina

Do danas je kroz Narandšasti dan podržano ukupno 18 ustanova i organizacija širom Srbije

Organizuje se u instituciji koji predlažu i biraju sami zaposleni. Akciju vode predlagači projekta

Osim pomoći zajednici, predstavlja i priliku zaposlenima za razvoj veština i znanja: 65% zaposlenih koji su organizovali "Narandšasti dan" napredovalo je u svojoj karijeri u okviru GSK-a.

Tri puta je prepoznat Nagradom za najbolji volonterski projekat u 2013, 2014. i u 2016. godini, od strane Foruma za odgovorno poslovanje


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.