Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Nauka

Mogu li naučnici da obnove star mozak krvlju iz pupčane vrpce

Istraživači sa Stanford univerziteta objavili su u magazinu "Nature" da su pronašli način da obnove funkcije u hipokampusu stare osobe. Reč je o proteinu TIMP2 koji može da se pronađe u krvi mladih ljudi, i to najviše u krvi iz pupčane vrpce
Datum: 20/04/2017

Mogu li naučnici da obnove star mozak krvlju iz pupčane vrpce

Foto: Profimedia

Ono što je potrebno ostarelom mozgu je mlada krv, što mlađa to bolja.

Iako zvuči kao metafora, novo istraživanje sprovedeno na miševima dovodi do zaključka da bi gore pomenuta rečenica mogla da se shvati i bukvalno.

Istraživači sa Stanford univerziteta objavili su u magazinu "Nature" da su pronašli način da obnove funkcije u hipokampusu stare osobe. Reč je o proteinu TIMP2 koji može da se pronađe u krvi mladih ljudi, i to najviše u krvi iz pupčane vrpce.

Kada se prikupi na rođenju deteta, krv vrpce je bogat izvor mnogih regenerativnih supstanici, uključujući i vrstu matičnih ćelija koja postoji u koštanoj srži.

U mišu čija je starost bila ekvivalentna 70 ljudskih godina, tri injekcije ljudske plazme iz pupčane vrpce probudili su uspavane reakcije u mozgu. Injekcije su, takođe, pojačale komunikaciju sinapsi u hipokampusu, delu mozga koji je od ključnog značaja za pamćenje.

Ova krv poboljšala je sposobnosti miša kada je reč o pamćenju i mogućnosti da uči.

Miš koji je dobio injekcije krvi čoveka od 22 godine pokazao je neka, ali ne i sva opisana poboljšanja. Miš koji je primio krv čoveka od 66 godina nije pokazao nikakva poboljšanja.

Nova studija oslanja se na decenijama staro istraživanje u kojem su naučnici povezali krvotok mladih i starih životinja u pokušaju da izmešaju njihovu krv i u organizmu starijih životinja ublaže pogoršanja povezana sa starenjem.

Naučnici su se u novoj studiji fokusirali na hipokampus, deo mozga na čije performanse utiče starenje i koji je jedna od prvih na udaru kada mozak napadnu bolesti poput Alchajmera.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.