Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Sport

„Lažni prijatelji i kumovi su me doveli da od silnih para bukvalno preživljavam“: Čudna sudbina Dejana Koturovića

O Dejanu Koturoviću se u poslednje vreme moglo čuti samo da je "postao šaman" i da se bavi "nekim afričkim biljkama". Kako je došlo do toga?
Datum: 31/12/2017

„Lažni prijatelji i kumovi su me doveli da od silnih para bukvalno preživljavam“: Čudna sudbina Dejana Koturovića

Profimedia

Dejan Koturović, nekadašnji košarkaški reprezentativac i osvajač zlatnih medalja na EP 1995. i na SP 2002, kaže da nije šaman. Neupućenima bi ovo moglo čudno da zvuči...

O Dejanu Koturoviću se u poslednje vreme moglo čuti samo da je "postao šaman" i da se bavi "nekim afričkim biljkama", što je očekivano zaintrigiralo mnoge, kao uostalom i cela njegova životna priča po okončanju košarkaške karijere.

U medijske naslove, Koturović se "uselio" 2014. godine, kada se pronela vest da je uhapšen u Makedoniji. Svašta se tada pričalo, ali ispalo je da je osuđen jer je, kako su makedonske vlasti saopštile, "posedovao ilegalni, ukradeni auto i falsifikovane saobraćajne dokumente".

"Pri povratku sa mora iz Grčke priveden sam na makedonskoj granici zbog posedovanja ilegalnog, kradenog auta i falsifikovanog saobraćajnog dokumenta. Nadao sam se, prve noći u policijskom pritvoru, da je posredi greška, jer sam sa istim kolima nekoliko puta bio i u zapadnoj Evropi, takođe i u Makedoniji. Pri Interpolovoj proveri ispostavilo se da je drugačije. Mada, tek kasnije, u zatvorskom pritvoru "Đevđelija", pa i u zatvoru "Idrizovo", uverio sam se na primerima drugih da se dešavaju greške i obimne manipulacije i preterane kazne njihovog pravosuđa. Zbog toga ni danas nisam siguran da je moje vozilo bilo zaista ilegalno, jer po onome što ja znam, konačni vidni brojevi šasije i saobraćajne dozvole su bili isti (a ne različiti, kao što navode u sudskom izveštaju), inače ne bih ni ušao u posed tog auta", rekao je u jednom intervjuu za Novosti po izlasku iz zatvora 2014. godine.

Kasnije se pročulo to da je "postao šaman", jer je počeo da traga za "alternativnim rešenjima".

Koturović je potom za "Vice"  govorio kako  je "još iz nekog tinejdžerskog doba kad je ozbiljnije počeo da treniram košarku imao nesanice.

"Takođe sam imao i povrede i operacije. Motao sam se po bolnicama, to je kod mene bilo kao 'dobar dan', skoro svake druge godine sam imao poneku operaciju. To me je nagnalo da tragam za nekim receptima kako bi mi bilo bolje što se tiče povreda ili kako bih zaspao na vreme", rekao je Koturović.

O svojim traganjima je rekao:

"Proveo sam neko vreme sa kuranderosima (šamani) u Amazoniji Perua i karpiskom delu Kolumbije. Interesuje me plemenito bilje. Izučavao sam naše, a za delovanje i upotrebu jedne vizionarske biljke iz drevne afričke kulture sam se ranije specijalno obučavao. Mislim da su mi ajahuaska, kao i mnoge druge biljke koje sam proveo u Južnoj Americi pomogle da se oslobodim starih principa. Otvorio sam srce više za ljubav i osećam život i ljude na ispravniji način". 

Međutim, da se vratimo na početak, on sebe ne naziva šamanom. Tako je rekao za "današnji Blic.

„Iako mi laska kada me nazivaju šamanom, ja to nisam i ne msilim da ču ikada postati. Zahvaljujući staroj afričkoj biljci ibogi pronašao sam mir, očistio sam se fizički i duhovno. Posle silnih uspona i padova koje sam imao, uspeo da se stabilizujem zahvaljujući biljkama“, rekao je Koturović u intervjuu za današnji Blic, dodajući da je za pet godina izučavanja psihologije i „blagotvornog dejstva biljaka na organizam“, stekao određeno iskustvo i da pokušava da savetima to prenese drugim ljudima.

A kako je došlo do toga da sportista i osvajač velikih košarkaških medalja postane neko ko se bavi biljkama? 

Posle povrede kolena i skočnog zgloba, povukao se iz košarke. Istekao mu je ugovor sa Taukeramikom 2003. godine, u klubu su hteli da ga izleče i nastave saradnju, ali on se uželeo Beograda.

„Sačekala su me srpska posla. Investirao sam novac u razne poslove, a tu su se sjatili prevaranti. Bio sam neiskusan, nisam prošao uličarsku školu. Susreo sam se sa gomilom nekorektnih ljudi koji su nudili 'iskreno prijateljstvo', a bili su tu samo iz interesa“, rekao je za Blic Koturović, koga su po njegovim rečima, svi ti „prijatelji“ i njegova naivnost doveli da od silnih para bukvalno preživljava.

"Tada sam želeo da se vratim košarci, ali nisam mogao jer sam se upleo u sve te poslove. Prolazio sam kroz težak period, sve se nataložilo, ljubav, posao, lažni drugovi i kumovi, a situacija je potrajala. U meni se skupljala negativna energija, što me je dovelo do velikog razočaranja. Usledio je period duboke depresije sa suicidnim mislima. Pomišljao sam na samoubistvo, ali sam se na kraju opasuljio“, rekao je između ostalog Koturović.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.