Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

"Kunem se, toliko sam vremena protraćio": Povratak Kolina Farela

"Ja sam stvarno bio užasan. Stvarno, stvarno jesam", rekao je Farel
Kara Bakli, The New York Times International Report
Datum: 17/11/2017

"Kunem se, toliko sam vremena protraćio": Povratak Kolina Farela

Foto: Profimedia

Pre trinaest godina, nakon što je dobio oštre kritike zbog uloge u filmu "Aleksandar", irski glumac Kolin Farel došao je na briljantnu ideju da se izbori sa poniženjem.

"Gde bih mogao da nosim ski masku a da me SWAT tim ne pribije uz zid?", priseća se.

Odgovor je jezero Taho, u Kaliforniji, gde je Farel proveo sledećih nekoliko dana maskiran i pijan, i uzdržavao se da se ne izvinjava posetiocima bioskopa zbog protraćenog novca.

Nijedna anegdota ne može da u potpunosti opiše složenost ljudske ličnosti, ali ova omogućava da se objasni odakle potiče toliko poštovanje prema ovom glumcu. Teško je odbiti emotivnog nitkova, naročito jednu filmsku zvezdu koja želi da prizna da je javna osuda bila, na kraju, nešto dobro.

"Ja sam stvarno bio užasan. Stvarno, stvarno jesam", kaže Farel (41). Zato što sam bio iritantan. "Sve sam stekao veoma brzo. Bio sam veoma arogantan."

Farel je glumio akcionog heroja, ili je bar pokušavao. Nije mu odgovarala uloga. Imao je loše komentare i stekao je reputaciju loše i promiskuitetne osobe sa velikim apetitom za alkohol i drogu. Prijavio se u centar za rehabilitaciju odmah nakon snimanja njegovog velikog filma "Poroci Majamija" iz 2006. godine.

Međutim, umesto da zaleči svoje rane, ili da priredi veliki povratak, Farel se vratio skromno i smisleno, sa ulogama u filmovima "U Brižu", nezavisnom filmu iz 2008. godine, i u niskobudžetnom filmu "Ludo srce", koji su dobili dosta priznanja.

Farel je opet skrenuo sa puta, u svet stroge umetnosti, sa ulogom u filmu grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa – "Jastog" iz 2015. godine, i u novom filmu "Ubistvo svetog jelena", koji ovog meseca izlazi u bioskopima širom sveta. Prvi film govori o ljudima koji silom postaju životinje ako ne pronađu svog partnera. A drugi film govori o suprugu i ocu koji će možda morati da ubije člana svoje porodice nakon što su na njega bačene zle čini. To nije nešto što se očekuje od momka koji je glumio Sonija Kroketa.

Ali sa ova dva filma, Farel je stekao najbolje kritike i prikazao svoju karijeru u najboljem svetlu. Ovaj uspon u karijeri je zadivio čak i njega.

Prilikom produkcije filma "Jastog", zahvaljujući kojem je nominovan za nagradu Zlatni globus, priseća se kako je rekao svojoj koleginici Rejčel Vajs da nije imao predstavu o tome šta treba da radi. "Rekao sam: 'To je najdosadnija uloga svih vremena. Svih vremena.' Bilo je tako dosadno", kaže Farel.

Nedavno je u Londonu snimao Diznijev akcioni film "Dambo", u režiji Tima Bartona. Proveo je skoro čitavu godinu na snimanjima i jedva je čekao da se vrati kući u Los Anđeles sa svojim sinovima, koji imaju četrnaest i osam godina.

"Pričam ovo kao neko ko je veoma svestan koliko sreće ima. Najmanja violina na svetu ne treba da svira za mene", kaže. "Samo sam spreman da se udaljim od svega. Samo želim da odem na izlet i vidim svoje sinove i odem na neko putovanje."

Pre filma "Dambo", Farel je bio u Čikagu na snimanju filma "Udovci" sa Stivom Mekvinom, pre toga je radio na filmu "Roman J. Israel, Esq.", sa Denzelom Vošingtonom. A pre toga je snimao "The Beguiled" sa Sofijom Kopolom, i "Ubistvo svetog jelena".

Pre deset godina, kada ga je Martin Mekdona pitao da prihvati ulogu plaćenog ubice u filmu "U Brižu", jedva je pristao. Glumio je niz zlikovaca i dalje se osećao kao da je na lošem glasu zbog filma "Aleksandar Veliki". (Jedna od kritika bila je: "On deluje kao neki mrzovoljni tužni gnjavator kojeg ne bih pratio ni do prodavnice, a pogotovo ne u borbu.") Brinuo se da će svojim imenom terati ljude od sebe.

Mekdona je uspeo da ga ubedi. "Ovaj lik je trebalo da bude miljenik publike i privlačan iako je uradio nešto strašno i neoprostivo. Kolin Farel je veoma dopadljiv i vidi se da je pokazao da ga grize savest", piše Mekdona u mejlu. "Dodajem, ne mislim da je on ikada i planirao da odbije ulogu!"

Farelu je to bio period nesigurnosti. Tek je završio rehabilitaciju, nakon pritiska svoje porodice. Kada bi ga neko pitao šta je dovelo do toga, Farel bi rekao da je to zbog neočekivane slave koju je brzo stekao.

"Zbog svih ovih kritika i reči koje su vam upućene, i zbog svih poklona koje šalju, jednostavno nisam mogao da verujem u to što se govorilo", objasnio je.

Farel potiče iz Kaslnoka, relativno bogatog predgrađa u Dablinu, i studirao je školu glume "Gaiety" u Dablinu pre nego što je dobio ulogu u BBC sapunici 1998. godine, "Ballykissangel". A zatim je kročio u Holivud.

"Sećam se kada sam obećao sebi: 'Nemoj da se menjaš, ne menjaj se, seti se odakle potičeš'", kaže. "Ali promene su neizbežne. Vi se ne menjate, vi obolite, vaš život se raspada iznutra."

Njegove budalaštine su stvarale tračeve u novinama, ali on tvrdi da je sve to zaboravio zbog alkoholizma. Kada su ga pitali šta se to desilo kada je pred kamerama poljubio novinarku na crvenom tepihu, on se izbečio. "Da li sam? Koga? Koga tačno?", pitao je. "Kunem se, toliko sam vremena protraćio."

Pričao je o ograničenosti koju imaju poznate ličnosti.

"Ono što slava od vas traži, koliko sam naučio, jeste da morate sami da se snalazite", kaže. "Prođete nekažnjeni za ubistvo, za maltretiranje ljudi i ne odgovarate za situacije za koje ste odgovorni, stvarno."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.