Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Kineska pedagogija: Elektrošokovima leče decu zavisnu od interneta

Za specijalne kampove u kojima se leči zavisnost od interneta saznalo se 2009. godine kada je jedan petnaestogodišnjak preminuo zbog brutalnih metoda odvikavanja. Druga kineska devojčica prošle godine zavezala je mamu za stolicu i izgladnjivala je do smrti da bi joj se osvetila jer je prijavila u kamp
Datum: 10/01/2017

Kineska pedagogija: Elektrošokovima leče decu zavisnu od interneta

Deng Senšan, petnaestogodišnji dečak iz Kine, preminuo je nepunih 24 sata nakon što je primljen u kamp za odvikavanje od interneta. Doveden je u bolnicu zbog napada povraćanja, gde je ubrzo izgubio život. Pretučen je na smrt. Njegov otac za kineske medije izjavio je da je njegov sin sve svoje vreme provodio na internetu. U kampa ga je poslao nakon što je video reklamu na televiziji.

U Kini postoji više od 710 miliona korisnika interneta, a 23 odsto njih mlađe je od 19 godina. Pretpostavlja se da je najmanje 10 odsto mladih Kineza zavisno od interneta. Jedan deo njih boravio je u specijalnim kampovima u kojima se leči zavisnost od interneta.

Krajem protekle godine tinejdžerka je vezala svoju majku za stolicu i izgladnela je do smrti, i upravo tada pokrenuta je rasprava o sumnjivim i često vrlo brutalnim centrima za odvikavanje od interneta koji se prostiru čitavom državom.

Prema istraživanju kineskog lista The Paper, ova šesnaestogodišnjakinja sa severa Kine želela je odmazdu - osvetila se sopstvenoj majci jer ju je poslala u kamp. Devojčica je o svom traumatičnom iskustvu napisala blog.

Vrlo je zanimljivo da decu, odnosno adolescente, u kamp ne odvode milom, već ih otimaju i odvode kao životinje. A u Šandongu, mestu u koje su odveli ovu šesnaestogodišnjakinju, skoro niko ni ne zna za taj kamp - odnosno petospratnu zgradu sa rešetkama na svim prozorima. Objekat je dodatno osiguran gvozdenom ogradom sa bodljikavom žicom na vrhu.

Na sajtu kampa piše da je škola osnovana 1996. godine i pomogla "7,000 problematičnih tinejdžera". Trenutno pomaže 580 njih. Čudna je lokacija za školu, kako su reporteri kineskog lista saznali; kamp je skriven usred industrijske zone, sa svih strana okružen visokim zgradama, skladištima i mešalicama za cement.

Devojčica je na blogu pisala da su ih redovno tukli bez razloga, a da bi ih, kada se usprotive, primorali da jedu u klozetu, pored čučavca. Nakon što je priča o smrti njene majke dospela u javnost zajedno sa njenim rečima o maltretmanu u kampu, počelo je da se javlja sve više nekadašnjih "učenika" iz kampa, voljnih da podele svoju priču.

Vaspitači su za uspostavljanje reda i discipline koristili omamljivače, batine, verbalno maltretiranje, vukli ih za kosu i zabranjivali im da spavaju. Bilo je protiv pravila pušiti, piti, zaljubiti se, pokušati bekstvo, samoubistvo ili da se suprotstave nadređenima. Roditelji su smeli da ih posete jednom u tri meseca, a deca starija od 8 godina završila bi tamo iz najrazličitijih i najneverovatnijih razloga - pored interneta i video igara, lako bi se našli i oni optuženi za homoseksualnost i psihičke bolesti. Novinari iz lista The Paper saznali su čak i za slučaj muža koji je sopstevnu ženu smestio u kamp.

Kina je, međutim, piše Telegraph, zabranila korišćenje električne šok terapije, premlaćivanje i slične nasilne metode koje su se koristile u lečenju mladih osoba zavisnih od interneta. Nakon što je otkriveno da je u Shandongu oko šest hiljada zavisnika lečeno električnom stimulacijom. Kineski mediji pišu kako će ova zakonska regulativa napokon "štititi prava maloletnika".

Kinezi su zabranili svim tzv. "online gaming" kompanijama da između ponoći i osam sati ujutro pružaju svoje usluge mladim ljudima. Osim toga, nove zakonske mere zabranjuju pomenute nasilne metode odvikavanja od interneta, koje su se provodile u specijalnim kampovima. "Svim organizacijama i pojedincima zabranjuju se radnje koje mogu ugroziti mentalno zdravlje i prava mladih ljudi", objavljeno je na službenim stranicama kineske Vlade.

Dobro je poznato da zakonski okvir neretko sam po sebi ne poseduje snagu da zaustavi određenu praksu ukoliko se ne implementira pravilno i ne propisuje odgovarajuće sankcije za kršenje pravila. Tinejdžeri i deca iz Kine ipak se mogu nadati makar malom pomaku sada kada su vesti o teroru i nasilju u kampovima viralne, ali za potpunu sigurnost biće neophodno više.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.