Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Reportaža

Kako se prave francuski parfemi: majska ruža, jasmin i zaljubljenica u mirise

Do danas, u Grasu i oko njega, Dior, Hermes i Chanel uzgajaju majsku ružu i jasmin na zaštićenim cvetnim poljima. Grad svake godine slavi cvat ovih biljčica – uz dva festivala – a Dior se ove godine vratio u Château de la Colle Noire, nekadašnji dom Kristijana Diora u Grasu
Kolin Krimer / The New York Times International Report
Datum: 17/10/2017

Kako se prave francuski parfemi: majska ruža, jasmin i zaljubljenica u mirise

Foto: Profimedia

Kao večiti i odani ljubitelj parfema, odlučila sam da istražim parfemsku industriju u Grasu, u Francuskoj, srednjovekovnom gradiću na jugu Provanse poznatom kao svetska parfemska prestonica.

Ovde, skriveni od morskog vazduha, plodno tle i sunce neguju ružu, jasmin, lavandu, mirtu, divlju mimozu i drugo cveće koje čini srž francuskog parfimerstva još od 17. veka. Gras je naročito poznat po nežno ružičastoj majskoj ruži i jasminu. Oba cveta u srcu su nekih najpoznatijih parfema na svetu, uključujući famozni „Chanel No. 5“.

Priča o mestu koje Gras zauzima u istoriji parfema počinje sa neprijatnim mirisom. U srednjem veku, Gras je bio središte kožarskog posla, ali proces bojenja kože podrazumevao je isparenja oporog i neprijatnog mirisa koji nije išao uz napirlitano plemstvo. Međutim, jedan od majstora predstavio je par namirisanih kožnih rukavica Katarini de Mediči, kraljici Francuske od 1547. do 1559, i industrija je rođena.

Do danas, u Grasu i oko njega, Dior, Hermes i Chanel uzgajaju majsku ružu i jasmin na zaštićenim cvetnim poljima. Grad svake godine slavi cvat ovih biljčica – uz dva festivala – a Dior se ove godine vratio u Château de la Colle Noire, nekadašnji dom Kristijana Diora u Grasu.

Mnogi prominentni "nosevi" (iliti parfimeri) rade u Grasu koji je za njih nepresušna inspiracija. Grad je toliko uvezan sa parfemima, njihovom istorijom i veštinom neophodnom za izradu, da se lokalna industrija čak prijavila za Uneskovu listu svetske baštine, skladište tradicija koje se oslanjaju na znanje što se prenosi i koje se smatraju previše krhkim u globalizovanom svetu.

Dok sam autobusom putovala iz Kana u Gras, primetila sam sveprisutnost znakova koji upućuju na tri istorijske parfimerije u gradu: Galimar, Molinar i Fragonar. Gras je, takođe, dom prestižnog Instituta za parfimerstvo.

Narednog dana, stigla sam u zdanje Fragonar – amalgam prodavnica, muzeja i parfimerskih radionica. Zgrada datira iz 1782, iako je parfimerija otvorena tek 1926, kada je i dobila ime po slikaru iz Grasa, Žan-Onoreu Fragonaru. Skupilo nas se nekoliko da obiđemo Fragonar sa mladom Džesikom, vodičem.

Prolazili smo kroz prostorije sa masivnim bačvama od nerđajućeg čelika. Džesika nam je objasnila: kada se ubere jasmin, cvet narandže, lavanda i dugo bilje, cvetovi se smeštaju na platoe na vrhu čelične kace u kojoj je ključajuća voda. Otuda se diže para koja skuplja aromatične komponente i odvodi ih u staklenu hladnjaču gde se mešaju voda i esencijalna ulja. "Za litar ulja potrebno nam je tri tone cveća", rekla nam je Džesika.

Narednog jutra, odvezla sam se u Musée International de la Parfumerie, Međunarodni muzej parfema, u srcu grada. Muzej je smešten u vili iz 18. veka i baštini tri hiljade godina dugu istoriju parfema.

Muzejski konzervatorijum biljaka nalazi se na 10 kilometara jugozapadno od Grasa. Na dva hektara zemlje prostiru se bašte koje posetiocima pružaju priliku da pomirišu i dodirnu botaničke sastojke parfema.

Kada sam već u Grasu, želela sam parfem "po meri". Odabrala sam Galimar, najstariju parfimeriju u Grasu. Nastala je još 1747. godine kada je Žan de Galimar snabdevao francuski dvor uljima, pomadama i parfemima od masline.

Za vreme radionice, našoj grupi predstavljeni su pojedinačni "parfemski organi" – bočice esencijalnih ulja i prazne staklene boce od 100 mililitara. Naša šik domaćica Menon objasnila nam je ulogu gornjih nota, zatim glavnih akorda (dominantnih) i baznih nota, tri sloja parfemskog mirisa. Uz poneki savet, pomogla nam je da okvirno procenimo šta je ono što želimo. Dva sata kasnije "Lark" je rođen, i bio je daleko bolji od svega što sam mogla da zamislim; istovremeno svetao i mračan (lotosov cvet, bergamot, gardenija, bambus i sandalovina, između ostalog).

"Veoma ženstveno!", rekla mi je Menon nakon što je umočila belu tračicu u moj novi parfem i omirisala je.

Sada, kada nosim gotovo ručno izrađeni parfem, vraćam se u vreme kada sam sedela za stolom u ljupkom francuskom gradiću sa jednako ljupkim meštanima i slušala ih kako razgovaraju o magičnoj stvari zvanoj alhemija.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.