Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Kako je Ivo Andrić potrošio novac od Nobelove nagrade?

Naš jedini nobelovac umro je pre 42 godine, ali ni danas još ne znamo mnogo o važnim detaljima iz njegovog života, poput onog da je poklonio celokupan iznos Nobelove nagrade
Datum: 03/12/2017

Kako je Ivo Andrić potrošio novac od Nobelove nagrade?

Foto: Profimedia

Naš jedini nobelovac Ivo Andrić umro je pre 42 godine, ali ni danas još ne znamo mnogo o važnim detaljima iz njegovog života, poput onog da je poklonio celokupan iznos (današnjih oko milion evra) Nobelove nagrade.

Naime, Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, kada je imao 69 godina. Nagrade se, kao i danas, sastojala od tri dela: medalje, diplome i novčanog dela od oko milon evra.

"Andrić je celokupnu sumu donirao Bosni i Hercegovini za izgradnju biblioteka i za kupovinu knjiga. Verovatno zbog poznavanja mentaliteta naroda, najpre je donirao polovinu novca, nakon čega je tražio izveštaje o načinu trošenja para, a onda je donirao i drugi deo", piše portal krug.rs.

Takođe, novčani iznos nagrade AVNOJ-a iz 1967. godine i Dvadesetsedmojulsku nagradu iz 1970. godine pisac je dao za razvoj bibliotekarstva BiH.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Stefand2000
05.12.2017 - 13:41
I onda
I onda su mu spalili većinu toga...
JaSam
05.12.2017 - 13:41
Treba li komentar?
Ne treba.