Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Društvo

Kako je DB pratio studente 1997: "Čeda Jovanović je don Vito, ti si Tom Hejgen..." - Čitajte u Nedeljniku

Pre ravno dvadeset godina, nakon studentskih i građanskih protesta, osnovan je Studentski politički klub. To je bila prva politička organizacija studenata i imala je veliku ulogu u bojkotu parlamentarnih i predsedničkih izbora u septembru 1997. godine
Datum: 19/05/2017

Kako je DB pratio studente 1997: "Čeda Jovanović je don Vito, ti si Tom Hejgen..." - Čitajte u Nedeljniku

Slava DSS-a, Đurđevdan 1997, foto privatna arhiva Čedomira Antića

Čedomir Antić, jedan od osnivača SPK-a ekskluzivno za Nedeljnik prisetio se svih događaja iz te turbulentne godine i aktera koji su zauzimali pozicije u klubu i oko njega, i koji su nastavili, svako na svoj način, da igraju veliku ulogu u političkom i društvenom životu Srbije.

U autorskom tekstu, svojevrsnom dnevniku studentskog bunta koji je objavljen u aktuelnom broju Nedeljnika, Antić se između ostalog prisetio kako je krajem 2001. godine upoznao čoveka koji je kao operativac DB-a pratio rad SPK-a.

"Rekao mi je da je, baš kao i većina mlađeg sveta u službi, bio u potpunosti saglasan sa našom tadašnjom politikom. 'I bili ste', primetio je dok smo do ranih sati razgovarali u stanu za koji je znao (i zvao ga: subjektovo zalazište broj 2 - kod dede i babe), 'čvršći i jači od svih ostalih... Ali daleko je to bilo od stranke... Bili ste više kao Korleoneovi. Jovanović - don Vito, Vlada - Fredo, ti Tom Hejgen, a Žeželj - Luka Brazi... Toliko o modernosti i reformama. Ali kakva zemlja, takav i Gledston...'", piše Čedomira Antić.

On navodi da je Jovanovićev recept bio je prost ali uspešan.

"Stranka, pa čak i studentska, to je kao šlag, malo sastojaka, kada se umuti, daje mnogo sadržine. Kvalitet ne daju samo učesnici nego i konkurencija", navodi Antić.

On je opisao i sve detalje formiranja Studentskog političkog kluba.

Prvi korak, pre skupštine, programa i članstva, bio je izbor rukovodstva. Drugi korak, navodi Antić, bilo je bildovanje autoriteta.

"Savet. Izabrati što više uglednih ličnosti u savete SPK-a. Predlažemo svi, razgovaramo sa kandidatima... Svi osim Jovanovića, koji tajanstveno ne dovodi nikoga, mada pregovara sa SPC da profesor sa Prizrenske bogoslovije Atanasije Rakita uđe u savet. Konačno, u savetu su istoričari akademik Slobodan Dušanić, profesor Radoš Ljušić, ekonomista i predsednik prijateljske NVO G17 Mlađan Dinkić, sociolog profesor Slobodan Antonić, ekonomisti Arandarenko i Šušnjar...", piše Antić.

Treći korak: razgovor sa strankama. Vladimir Dobrosavljević "drži" DSS, Igor Žeželj GSS, Čeda Jovanović DS...

"Na osnivačkoj skupštini SPK-a održanoj 20. maja 1997. u tek renoviranoj sali Doma omladine u Beogradu govorili su Zoran Đinđić, predsednik DS-a i tadašnji gradonačelnik Beograda, Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, Goran Svilanović ispred GSS-a, Slobodan Rakitić, Nikola Milošević, Slobodan Dušanić... Pet stotina okupljenih prihvatili su aklamacijom program kluba...", prisetio se između ostalog Antić.

 

CEO TEKST PRVOG DELA EKSKLUZIVNOG DNEVNIKA ČEDOMIRA ANTIĆA ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 18. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.