Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Nauka

Kako izgleda kada se zloupotrebi veštačka inteligencija?

Među opasnostima je i to da bi pojedinci mogli kupiti dronove sa softverom za prepoznavanje lica i time napadali svoje mete
Datum: 22/02/2018

Kako izgleda kada se zloupotrebi veštačka inteligencija?

Foto: Profimedia

Veštačka inteligencija, pored mnoštva korisnih stvari, može predstavljati veliku opasnost, od automatskog hakovanja, preko napada na pojedince do manipulisanja izborima, ocenili su stručnjaci u izveštaju "Zloupotreba veštačke inteligencije", prenosi B92.

Šarar Avin iz Centra za istraživanje spoljašnjih rizika pri Univerzitetu Kembridž rekao je za Bi-Bi-Si da se izveštaj fokusirao na mogućnosti veštačke inteligencije koje postoje sada ili će biti dostupne u roku od pet godina, a ne u dalekoj budućnosti.

Autori izveštaja upozoravaju da vlade moraju razmotriti nove zakone, kao i da oni koji rade na sistemima veštačke inteligencije moraju više raditi na sprečavanju zloupotreba tehnologije.

Avin je rekao da bi u bliskoj budućnosti tehnologije kao Googleov AlfaGO AlphaGo, koji je prvi pobedio čoveka u igri, mogli koristiti hakeri da pronalaze obrasce u podacima i šiframa.

Među opasnostima je i to da bi pojedinci mogli kupiti dronove sa softverom za prepoznavanje lica i time napadali svoje mete.

Avin je rekao da bi programeri mogli automatski da prave "lažne" video-snimke za političku manipulaciju, dok bi hakeri mogli da koriste programe za sintezu govora kako bi se napadali politički protivnici.

U izveštaju se navodi da se na društvenim mrežama već koriste botovi za manipulaciju koje kontrolišu ljudi, što je dovelo i do uticaja na političko izveštavanje mejnstrim medija i formiranje političkih stavova.

Sofisticirani sistemi veštačke inteligencije bi mogli da ciljaju grupe s pravom porukom u najpogodnije vreme kako bi se maksimizirao potencijal za ubeđivanje.

Pored manipulacije na izborima, to se može koristiti i za regrutovanje terorista, dok će autoritarni režimi dobiti dodatne mehanizme za kontrolu koji verovatno neće biti na raspolaganju u demokratskim sistemima.

Majls Brandejdž s Instituta za budućnost čovečanstva pri Oksfordskom univerzitetu rekao je da će veštačka inteligencija promeniti "pejsaž opasnosti po građane, organizacije i države".

"Često je slučaj da sistemi veštačke inteligencije ne samo da dostižu nivo ljudskih rezultata već ih znatno nadmašuju", rekao je on.

Brandejdž je dodao da je neophodno razmotriti implikacije superljudskog hakovanja, nadzora, ubeđivanja i identifikacije fizičkih meta.

Izveštaj "Zloupotreba veštačke inteligencije", koji ima sto strana, identifikuje tri oblasti - digitalnu, fizičku i političku - u kojima će veštačka inteligencija najverovatnije biti zloupotrebljena.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.