Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Jug Radivojević novi direktor Drame Narodnog pozorišta

Istovremeno, primadona Opere, proslavljeni sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, vodiće ovaj muzičko – scenski sektor ka novim uspesima, saopštilo je Narodno pozorište
Datum: 15/10/2018

Jug Radivojević novi direktor Drame Narodnog pozorišta

Foto: Screenshot Youtube

Jug Radivojević, ugledni i afirmisani pozorišni i filmski reditelj, član Narodnog pozorišta novi je direktor Drame Narodnog pozorišta po odluci upravnika te kuće Dejana Savića, navodi se u sopštenju nacionalnog teatra.

Istovremeno, primadona Opere, proslavljeni sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, vodiće ovaj muzičko – scenski sektor ka novim uspesima.

Namera je da Narodno pozorište, povodom jubilarne sezone, ali i posle nje, izmeni vizuru dramskog repertoara, koji će, kao i do sada, biti okosnica umetničkog prepoznavanja nacionalne kuće. Osim ovoga, u prvi plan je izbila i potreba za većim angažovanjem dramskih umetnika, kao i drugih umetničkih stvaralaca sa stalnim angažmanom u kući. Najzad, neophodno je proširiti krug spoljnih saradnika Drame, dajući priliku i nekima koji do sada nisu dobili šansu da se pojave na scenama Pozorišta, a svojim talentom i umećem to zaslužuju.

Pred Operskim sektorom su zahtevi za popunom ansambala Hora i Orkestra, kao i zadatak postepenog podmlađivanja solističkog korpusa, uz osavremenjivanje delovanja ove umetničke grupacije nastupima na otvorenom, gostovanjima po zemlji, realizovanjem trajnih snimaka i velikih projekata, što će biti obaveze novog rukovodstva.

Legendarni baletski umetnik Konstantin Kostjukov ostaje na čelu direkcije Baleta, s obzirom da ovaj umetnički sektor takođe očekuje ozbiljna popuna i podmlađivanje ansambla, finalizovanje dugogodišnjih aktivnosti oko rešavanja statusa profesionalnih igrača te velika premijera i niz gostovanja naredne godine.

Uz zahvalnost na radu i angažovanju, dosadašnji direktori Željko Hubač i Janko Sinadinović vraćaju se svojim redovnim dužnostima, dramaturga i operskog prvaka u Narodnom pozorištu, ostajući u najužem umetničkom timu koji će kreirati profil Drame i Opere.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.