Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Sport

Ipak nije prokletstvo postolja? Postoji još jedan razlog zašto je Srbija toliko bolje prošla u košarci od Hrvatske posle raspada Jugoslavije

"Mislim da je to jedan od razloga zašto hrvatska reprezentacija nikada nije napravila veliki rezultat – niko nije hteo da odustane od svoje statistike", rekao je Zoran Savić
Datum: 02/01/2018

Ipak nije prokletstvo postolja? Postoji još jedan razlog zašto je Srbija toliko bolje prošla u košarci od Hrvatske posle raspada Jugoslavije

printscreen youtube

Prokletstvo postolja u Atini, tačnije silaska sa postolja hrvatskih košarkaša posle čega se reprezentacija zemlje sa čijeg podneblja su dolazili neki od najvećih evropskih igrača, nikada nije okitila nekom medaljom sa velikih takmičenja je priča koja kao usud prati hrvatsku košarku, evo već decenijama.

I posle svakog velikog takmičenja u hrvatskoj javnosti se postavi pitanje kako to da je Srbija uspela da nastavi tradiciju jugoslovenske škole košarke, a Hrvatska nije, iako je uvek imala jednako talentovane igrače, kao što ih ima i sada.

Nedavno je Dino Rađa u intervjuu za Večernji list, na pitanje zašto su Srbi toliko bolji od Hrvata, kada su potekli iz iste škole košarke, rekao:

"Kod njih su njihove legende poput Ivkovića, Obradovića, Maljkovića, pa sad i Saše Đorđevića, nastavile da rade po crti te škole, dok je kod nas košarku svojevremeno preuzeo sudija koji je od toga napravio svoj biznis. I tako je bilo 20 godina. Kod njih se poštuje to što legende kažu i toga se drže, dok kada smo mi to pokušali, bili smo zaustavljeni", rekao je Dino Rađa. 

 

ČITAJTE JOŠ: 

Čuli smo Stojka Vrankovića u svlačionici da kaže: "Sad je trenutak da napustimo postolje". Duda Ivković o Atini '95.

 

Proslavljeni srpski i jugoslovenski košarkaš, koji je zaslužan i za najveće uspehe Jugoplastike iz Splita, Zoran Savić dao je još jedan pogled na to pitanje.

On je u razgovoru za Sport klub objašnjavajući odnose u reprezentaciji SRJ uporedio sa situacijom u hrvatskoj košarci, i potencijalno dao odgovor zašto su srpska i hrvatska škola košarke krenule u toliko različitim pravcima.

"Ako govorimo o timskom sportu, uvek je moje razmišljanje išlo u smeru da mora da se zna koja je čija uloga u timu. Mislim da je najbolja osobina svakog igrača da bude svestan svojih kvaliteta, uloge u određenom timu i da zato ne pokušava da radi ono što ekipi ne odgovara.

Kada pogledate neke sastave reprezentacije Jugoslavije i klupske proseke poena, trebalo je da dajemo 200-250 poena po utakmici. Neko je morao da odustaje od svoje statistike i u nacionalnom timu mi centri svesno smo i odustajali od nje. Paspalj, koji je jedan od naših najboljih krilnih košarkaša u istoriji, zatim Divac, oni nisu toliko šutirali jer smo imali čuda od igrača na spoljnim pozicijama – Đorđevića, Danilovića koji mogu da daju uvek koliko treba.

To se pokazalo najispravnijim i mislim da je to jedan od razloga zašto hrvatska reprezentacija nikada nije napravila veliki rezultat – niko nije hteo da odustane od svoje statistike. A kod nas je Divac mogao da igra fenomenalnu utakmicu sa nula ili dva poena i bio je nasmejan posle svakog meča. To je ogroman kvalitet i ja sam se ponašao u skladu sa time, najveće zadovoljstvo bio mi je ekipni trofej, a nije bitno koliko je ko poena postigao", rekao je Savić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.