Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Sport

"Gde bi mu kraj bio da je trenirao kao Dražen": Bane Prelević, košarkaš koji je "od Nove godine gledao gde će na letovanje"

"Uvek sam voleo njegovu ležernost – on već od Nove godine gleda prospekte za letovanje, ja mu kažem da nas ne ubija sada time, a on se smeje: Drugi je deo sezone, krenulo je vreme nizbrdo"
Datum: 03/01/2018

"Gde bi mu kraj bio da je trenirao kao Dražen": Bane Prelević, košarkaš koji je "od Nove godine gledao gde će na letovanje"

Fotografije Profimedia

Kada se priča o najboljim košarkašima sa jugoslovenskih prostora, priča uvek nekako dođe do Dražena Petrovića. Tako je i naš legendarni reprezentativac Zoran savić rekao da je Dražen Petrović najbolji jugoslovenski igrač u istoriji. Međutim, ovog puta, priča "o najboljima" je došla do još jednog igrača, u istorijskim retrospektivama ponekad neopravdano zapostavljenog - Branislava Prelević. Nekadašnji košarkaš Crvene Zvezde i legenda grčkog PAOK-a, je u dva navrata bio saigrač Zorana Savića.

Savić je u razgovoru za Sport klub otkrio zašto u najbolje igrače ubraja Prelevića, na pitanje koga bi uz Dražena još izdvojio.

"Draženova želja za košarkom i želja da bude najbolji bila je neponovljiva. Igra protiv juniora Olimpije i ubaci 100 poena, uvek je hteo da odigra maksimalno. On je radio na jednoj stvari dok je ne dovede do savršenstva, bio je u stanju da trenira deset sati dnevno i mentalitet je ono što ga je izdvajalo više nego bilo šta drugo.

Đorđević, Danilović, Kukoč, Rađa, sve naše legende koje se i inače spominju. Od ostalih bih izdvojio Baneta Prelevića, sa kojim sam igrao dve godine u PAOK-u i jednu u Kinderu. Ovde ga ljudi mnogo ne poznaju, ali on je bio izvanredan šuter. Razumeo je košarku, imao je i osećaj za dodavanje i ko zna gde bi mu bio kraj da je imao Draženove radne navike…", ispričao je Savić.

On je za Baneta Prelevića rekao da nije baš voleo da trenira.

"Bio je jedan od onih koji prvi odlaze u svlačionicu, ja mu kažem: 'Bane, bolan, ostani, šutni barem pet lopti', a on meni: 'Ma jok, ako do sad nisam naučio, neću ni sad'. I onda sutra dođe i ubaci 30 poena. Bio je igrač sa urođenim osećajem za košarku, uvek sam voleo njegovu ležernost – on već od Nove godine gleda prospekte za letovanje, ja mu kažem da nas ne ubija sada time, a on se smeje: 'Drugi je deo sezone, krenulo je vreme nizbrdo'", rekao je Savić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.