Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Preporuka

Edicija Pričam ti priču za mlađe osnovce: Kako se boriti sa odrastanjem

Put u maštu vodi kroz igru i čitanje knjiga. Junaci priča koje čitamo u detinjstvu prate nas kroz ceo život, a lekcije koje se nauče iz prvih knjiga nikada se ne zaboravljaju
Datum: 25/12/2017

Edicija Pričam ti priču za mlađe osnovce: Kako se boriti sa odrastanjem

Jedna od najvažnijih stvari koje roditelji mogu da pruže detetu jeste bezbrižno i maštovito detinjstvo. Mašta je bitna za kognitivni razvoj deteta, vodi ka bogatijem unutrašnjem životu, a smatra se takođe da je i bitan sastojak svakog kreativnog rada, pa i poslovnog uspeha.

Put u maštu vodi kroz igru i čitanje knjiga. Junaci priča koje čitamo u detinjstvu prate nas kroz ceo život, a lekcije koje se nauče iz prvih knjiga nikada se ne zaboravljaju. Možda i zato što dečju književnost čitamo tri puta u životu, kako kaže spisateljica za decu Vesna Vidojević-Gajović. Prvi put dok nam čitaju odrasli. Drugi put kad pravimo prve čitalačke korake. I treći kad čitamo svojoj deci.

Edicija Pričam ti priču, namenjena mlađim osnovcima, obuhvata dela vodećih domaćih autora, koji male čitaoce na najbolji način uvode u svet lepe književnosti. U zbirci priča O mačkama, notama i bubama Jasminke Petrović, sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića, čitaoci će saznati kako se neka deca bore s posebnim situacijama tokom odrastanja. Autorka nas podseća na to da smo svi ponekad usamljeni i da svi čeznemo za istim -- pažnjom i ljubavlju porodice i prijatelja -- ali i na to da se uz pomoć mašte i smeha svaka teškoća može prevazići.

U Pričama iz vitrine Vesne Vidojević-Gajović životi poznatih ličnosti, poput tvorca Ajfelove kule ili kompozitora Johana Štrausa, prepliću se sa životima nekih drugih zanimljivih i neobičnih junaka, i to tako što figure u jednoj vitrini svake večeri ožive, kreću se i razgovaraju međusobno... Tu začaranu atmosferu ilustracijama dopunjuje Jelena Ristić. Onim mališanima koji bi da pišu Vesna Vidojević-Gajović u drugoj svojoj zbirci, pod nazivom Kad priča priču priča, upućuje poziv da priče dopisuju i da otkrivaju značenja reči, rečenica i poruka koje one šalju. Ova knjiga tako postaje prava mala radionica u kojoj pri svakom novom čitanju priče mogu biti nove i drugačije.

Imenima kao što su Jasminka Petrović i Vesna Vidojević-Gajović pridružio se i Zlatko Vasić, prvim romanom za decu pod naslovom Čudesno putovanje. Neobični junak ove knjige je Putić, koji živi između saksija s muškatlama na jednom salašu i kreće u avanturu u kojoj ga čekaju podjednako neobični prijatelji. Pustite mašti da vas vodi ovim putićem, pa ćete možda i sami jednog dana praviti svoje putiće od priča za neke nove mlade čitaoce.

 

 Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.