Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Zdravlje

Dovoljno je vežbati četiri minuta, pokazuju istraživanja

Reč je o sada već naširoko popularnim intervalnim treninzima visokog intenziteta. Poslednjih godina utvrđeno je da takvi treninzi fiziološki mogu biti jednako potentni kao i mnogo kompleksnije i obimnije vežbanje
NYT
Datum: 20/04/2017

Dovoljno je vežbati četiri minuta, pokazuju istraživanja

Foto: Profimedia

Zahvaljujući novom istraživanju konačno smo bliži odgovoru na famozno pitanje kako vežbati najmanje moguće, a da to ima nekakvog efekta. Odgovor je, izgleda, četiri minuta.

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Norveškoj pokušali su da ranije utvrđeni minimum vežbanja koji je potreban za povećanje izdržljivosti i povoljan uticaj na zdravlje svedu na minimum.

Reč je o sada već naširoko popularnim intervalnim treninzima visokog intenziteta. Poslednjih godina utvrđeno je da takvi treninzi fiziološki mogu biti jednako potentni kao i mnogo kompleksnije i obimnije vežbanje.

Jedan od najčešćih izgovora za ljude koji ne vežbaju je da nemaju vremena. Norvežani su zato na grupi učesnika testirali super brzi trening od 4 minuta. Tačnije, četiri četvorominutna intervala, sa po tri minuta laganog hod između njih, tri puta nedeljno.

Posle deset nedelja, rezultati su kod svih učesnika pokazali povećanu izdržljivost, zdraviji metabolički i kardiovaskularni sistem, optimalniji nivo šećera u krvi i normalniji krvni pritisak. Iste rezultate dalo je i vežbanje od 16 minuta.

Lekari su istakli da nije reč o programu za gubitak kilograma, već o načinu da postignete bolju kondiciju i obezbedite svom telu minimum fizičke aktivnosti da normalno funkcioniše. A rezultati istraživanja pokazuju da to ne iziskuje preveliki napor.

Za one koji smatraju da je odlazak u teretanu zbog četiri minuta vežbe gubitak vremena, lekari dodaju da se ovakav trening može izvoditi praktično bilo gde. Sprint, bicikl, plivanje, ili čak brzo hodanje, samo da puls bude ubrzan na četiri minuta. Ukoliko ste inače neaktivni, napominje se i da bi valjalo prethodno konsultovati lekara.

Više nema izgovora, kažu lekari. Svi, valjda, imaju toliko vremena.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.