Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Desničari izbačeni iz Gugl prodavnice

Iz "Gaba" su na Tviteru napisali da je izbacivanje možda povezano s tim što su nedavno ponudili posao Džejmsu Dejmoru, bivšem programeru Gugla koji je nedavno otpušten jer je poslao sporan dopis o rodnoj ravnopravnosti u kompaniji
Datum: 18/08/2017

Desničari izbačeni iz Gugl prodavnice

Foto Profimedia

Aplikacija "Gab" društvene mreže popularne među ekstremnim desničarima izbačena je sa Gugl prodavnice. "Gab" je pokrenut pre godinu dana kao mesto na kojem neće biti reklama i njegovi kreatori govorili su kako veruju u "slobodu govora, lične slobode i slobodan protok informacija".

Mreža je veoma brzo postala popularna među ekstremistima. U jednom od pokušaja prikupljanja sredstava i sami su se opisali kao mesto koje okuplja konzervativce, libertarijance, nacionaliste i populiste iz celog sveta. Na službenog nalogu "Gaba" na Tviteru objavljen je mejl koji je ta kompanija dobila od Gugla, u kojem ih obaveštavaju da je njihova aplikacija za android izbačena iz Gugl prodavnice. U objašnjenju stoji da Gugl ne želi da promoviše aplikacije koje privlače društvene grupe na osnovu rase, porekla, vere, invaliditeta, starosti, nacionalnosti, seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Iz "Gaba" su na Tviteru napisali da je izbacivanje možda povezano s tim što su nedavno ponudili posao Džejmsu Dejmoru, bivšem programeru Gugla koji je nedavno otpušten jer je poslao sporan dopis o rodnoj ravnopravnosti u kompaniji.

"Zanimljivo je da su povukli našu aplikaciju nakon što smo ponudili posao Dejmoru", napisali su kasnije na Tviteru. Naime, Dejmor je pre par dana dobio otkaz u Guglu zbog šovinističkih komentara da su "genetske razlike u sklonostima i sposobnostima razlog zbog kojeg žene ne čine polovinu tehnoloških i rukovodećih pozicija u kompaniji".

Iz Gugla su poručili da ne mogu da komentarišu pojedinačne slučajeve, ali da će ukloniti sve aplikacije koje krše pravila kompanije, prenosi Telegram.hr.

 

 

 

 

[removed][removed]


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.