Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

De Nirovo pismo podrške Meril Strip: Delim tvoja osećanja prema propalicama

“Ti, sa svojom elegantnošću i inteligencijom, imaš moćan glas - onaj koji inspiriše druge da glasno kažu ono što bi trebalo, da se i njihov glas čuje”
Datum: 11/01/2017

De Nirovo pismo podrške Meril Strip:  Delim tvoja osećanja prema propalicama

Foto Profimedia

Glumac Robert Deniro pridružio se Benu Afleku, Vajoli Dejvis i Udruženju stranih novinara u Holivudu koji su javno podžali Meril Strip nakon što je na dodeli Zlatnog globusa održala govor u kojem je oštro iskritikovala budućeg predsednika Trampa.

Deniro, koji je protekle godine izrazio želju da Trampa "tresne po faci", poslao je svojoj dragoj koleginici pismo koje je objavio magazin People.

Meril,

Ono što si rekla je sjajno. To je bilo neophodno reći, a ti si to uradila na divan način. Toliko te poštujem zbog toga što si uradila dok je čitav svet slavio tvoja dostignuća. Delim tvoja osećanja o propalicama i nasilnicima. Što je mnogo, mnogo je. Ti, sa svojom elegantnošću i inteligencijom, imaš moćan glas - onaj koji inspiriše druge da glasno kažu ono što bi trebalo, da se i njihov glas čuje. Veoma je važno da SVI progovorimo.

Volimo te.

Bob.

U govoru koji je održala dok je primala nagradu za životno delo osvrnula se na incident kada se Tramp rugao hendikepiranom novinaru. "To mi je slomilo srce. I dalje to ne mogu a izbacim iz glave, jer to nije bio film," rekla je. "To je stvaran život. A kada taj instinkt za ponižavanjem afirmiše neko ko je u javnoj sferu tako moćan, on neminovno dopre u svakodnevni život, jer na neki način drugim ljudima dozvoljava da se isto ponašaju."

Nakon ceremonije, predsednik Udruženja stranih novinara u Holivudu (HFPA) poslao je Stripovoj mejl u kome takođe izražava podršku i poštovanje.

Draga Meril,

Još jednom vam čestitamo na nagradi koja vam je uručena. Ponosno stojimo iza svog izbora i aplaudiramo vam na 40 godina očaravajućeg rada. Vi igrate prvoklasno, na sceni i van nje.  Kao udruženje novinara, HFPA stoji iza vašeg prava na slobodu izražavanja i odbijamo bilo kakav poziv na cenzuru. Srdačno vam se zahvaljujemo na nepokolebljivoj podršci koju pružate umetnosti.

Sa zahvalnošću i poštovanje,

Lorenco Soria

Tramp je iskoristio magiju Tvitera da se brani od optužbi glumice, nazvavši je "precenjenom", ali odmazda koju je pokušao na društvenim mrežama nije blagonaklono dočekana kod mnogih od kolega Meril Strip.

"Zar ne bi trebalo da vodiš zemlju?" rekao je Džordž Kluni posle Trampovih tvitova. "Treba se vratiti razgovoru i da govorimo istinu, da razumemo da nisu svi neprijatelji i da svi oni ljudi koji su glasali za Trampa nisu nužno idioti. Samo su besni, gube poslove."

Glumica Vajola Dejvis, koja je Stripovu i najavila na ceremoniji, pre nego što je i sama počela sa kritikom budućeg predsednika, stala je u odbranu svoje koleginice: "Meril mi je rekla da će razbesneti neke ljude, tako da sam bila spremna za udarac. Oduševila sam se! Zaslužila je pravo da kaže tako nešto, i čini mi se da je svako od nas osetio bar trunku olakšanja. Ponekad je potrebno da neko hrabro probije led i progovori u ime svih nas koji se isto osećamo."

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.