Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

"Cinema America": Kako su se mladi Italijani ujedinili da spase bioskop

Dok ne postoji nikakva garancija da se bioskop ne sruši, pokušaji da se on očuva postali su amblem građanskog protesta protiv obnove poseda koja se širi gradom
Elizabet Povoledo / The New York Times International Report
Datum: 24/09/2017

"Cinema America": Kako su se mladi Italijani ujedinili da spase bioskop

Foto: Profimedia

Kada je pre pet godina gomila tinejdžera okupirala bioskop iz pedesetih godina prošlog veka zbog pretnje da bude srušen, u modernom naselju Trastevere u Rimu, bio je to samo još jedan primer generacijske pobune.

A priča o bioskopu "Cinema America" koji i dalje postoji, postala je glavna storija naselja na putu da izgubi dušu.

Bioskop su 2002. godine kupili investitori koji i dan-danas žele da to mesto pretvore u stambeni blok. U avgustu su zvaničnici zajedno sa Ministarstvom kulture zaustavili rušenje bioskopa sa zahtevom da se proveri umetnička i istorijska vrednost bioskopa.

Taj postupak je zadržao rušitelje. Dok ne postoji nikakva garancija da se bioskop ne sruši, pokušaji da se on očuva postali su amblem građanskog protesta protiv obnove poseda koja se širi gradom.

Trastevere je dugo bio malo radničko naselje. Danas su ulice sa krupnim kaldrmastim kamenjem preplavljene turistima. Restorani i barovi potisli su tradicionalne radnje i lokalne zanatlije.

"Ljudi koji ovde imaju stanove sele se i izdaju ih", kaže Lorenco Teranera, grafički umetnik.

Zato je borba da se sačuva "Cinema America" dovela do "oživljavanja ovog naselja", kako je rekao Gvido Hermanin, predsednik udruženja "Progetto Trastevere" koje se bori za očuvanje bioskopa. Okupacija bioskopa trajala je skoro dve godine, a završena je racijom u septembru 2014.

Bioskop je izgrađen pedesetih godina prošlog veka. Projektovao ga je rimski arhitekta Luiđi di Kastro i ukrasio ga umetničkim mozaicima. Svojevremeno, bioskop je imao sve moderne "ukrase", uključujući i krov koji se otvarao prilikom pauza kako bi se sala pročistila od duvanskog dima. Dok je krov bio otvoren tokom vrelih rimskih letnjih dana, pre klima-uređaja, balkoni stanova u blizini punili bi se komšijama koji su izašli da krišom gledaju besplatnu projekciju. "Trastevere je bio poznat kao bioskopski centar", ističe Hermanin.

Glumac Alberto Skordi se rodio odmah pored Trga San Kozimato, režiser Serđo Leone je živeo u okolini, a Nani Moreti i Bernando Bertoluči i dan-danas borave tu, dodao je.

Nakon što se okupacija završila 2014, grupa studenata je nastavila da protestuje na ulicama i organizovala projekcije filmova na fasadama zgrada. Danas se filmovi prikazuju u otvorenom bioskopu na velikom trgu u Trasteveru.

Viktor Račah, koji je sa partnerima kupio bioskop pre petnaest godina, kaže da ne bi ništa radio sa ovim posedom da je mogao da predvidi nesigurnu budućnost tog mesta.

"Ovo je sada postao problem političkog i javnog mišljenja, više se ne radi o objektivnim činjenicama", rekao je Račah (60) godina. "Postoji pitanje zakona i mojih prava."

Grupa od dve desetine studenata organizovala je letnji bioskop na otvorenom. Članovima su dati ključevi od drugog napuštenog bioskopa u Trasteveru za koji se nadaju da će doprineti energičnosti filmske scene u ovom naselju.

Poslednji film koji je prikazan prošle godine u bioskopu na otvorenom bila je komedija Đanija di Gregorija "Pranzo di Ferragosto", ili "Ručak sredinom avgusta", koji je snimljen upravo u Trasteveru i u kojem uloge tumače i dva lokalna glumca.

"Učinili ste nešto neverovatno", rekao je direktor organizatorima i gledaocima pre projekcije. "Mladi u bioskopu 'Cinema America' rade nešto važno. Ne samo za Trastevere već i za Rim. Za Italiju." 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.