Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

5 modernih bestselera koje izdavači nisu hteli da objave: Od Koelja do Keruaka

Kaže se da je put do izdavača trnovit, a rukopisi često ostanu zaboravljeni u fiokama. Za neke knjige, danas planetarno popularne, nikad ne bismo ni pretpostavili da nisu prihvaćene od izdavača.
Datum: 11/08/2017

5 modernih bestselera koje izdavači nisu hteli da objave: Od Koelja do Keruaka

Foto Profimedia

Brojni su poznati naslovi koje izdavači nisu hteli da objave, a osim dela klasične literature iz doba kada je cenzura bila u punom jeku, dešava se da i danas autori budu odbijeni.

Kaže se da je put do izdavača trnovit, a rukopisi često ostanu zaboravljeni u fiokama. Za neke knjige, danas planetarno popularne, nikad ne bismo ni pretpostavili da nisu prihvaćene od izdavača.

Paulo Koeljo jedan je od najpoznatijih pisaca današnjice. Njegova dela prevedena su na preko 80 jezika i objavljena u 170 zemalja. Tiraži idu preko 150 miliona primeraka, a knjiga "Alhemičar", možda i jedna od najpoznatijih knjiga, pored naslova "Veronika je odlučila da umre", "Zahir" i "Jedanaest minuta" nije imala lak put do čitalaca. Prvo izdanje prodato je u manje od hiljadu primeraka i izdavač nije ni hteo da je objavi. Koeljo je pronašao novu, veću izdavačku kuću u kojoj je objavio delo "Brida", da bi se kasnije "Alhemičar" našao na samom vrhu liste bestselera. U Ginisovu knjigu rekorda upisao se 2009. godine kao najprevođeniji autor jednog romana. Bio je to upravo njegov "Alhemičar".

"Sumrak saga" jedna je od najpoznatijih priča o vampirima u poslednjih nekoliko decenija. Avanture Edvarda i Bele ekranizovane su, a autorka tvrdi da su njene knjige "o životu, ne o smrti" i "ljubavi, ne požudi". Izdavačke kuće su autorku Stefani Majer odbile čak 14 puta. Izdavačka kuća "Writers house" preuzela je rizik i objavila, tada nepoznatu, a danas planetarno popularnu autorku. U periodu od prvih pet godina posle objavljivanja, prodato je više od 116 miliona kopija knjige. Posle predstavljanja prve knjige održana je aukcija na kojoj se osam izdavača nadmetalo za prava na izdavanje ovih, širom sveta popularnih romana o vampirima.

"Keri" je američki horor film iz 1976. koji je adaptiran prema istoimenoj knjizi Stivena Kinga. Pre tri godine snimljena je i nova verzija, a priča o devojci Keri, glavnoj junakinji Kingovog romana privukla je pažnju čitalaca širom sveta. King je predstavio priču o devojci koja ima moć telekineze i koristi je kako bi se osvetila poznanicima iz srednje škole koji su je maltretirali. Roman se u prodaji našao 1974. godine, ali njegov put do slave nije bio uopšte lak. Prvo je trebalo da "Keri" bude kratka priča, ali je posle tri napisane stranice autor bacio u smeće. Njegova žena sačuvala je delove i naterala ga da je proširi u roman. Ni kasnije nije bilo lakše, izdavači su ga odbijali, a danas je jedno od najprepoznatljivijih imena u žanru horora i fantastike.

Najpoznatiji romanopisac bit generacije Džek Keruak, autor je dela "Na putu" za koje je Njujork tajms u recenziji naveo da "kao što roman 'Sunce se ponovo rađa' predstavlja svedočenje izgubljene generacije dvadesetih godina XX veka, tako je sasvim sigurno da je 'Na putu' roman koji nam za pokolenja ostavlja bit generacija". Keruakova bivša devojka otkrila je da roman nije napisao u naletu energije tokom tri nedelje kako se obično govorilo već da je godinama radio na reviziji svog dela. Prva verzija romana objavljena je 1957. godine, ali je veći deo ispravljen i ta verzija je cenzurisana. Trebalo je da prođe pedeset godina da bi se roman u originalnom izdanju pojavio u SAD, svetu i Srbiji.

"Pomoć" je roman autorke Ketrin Stoket koji govori o grupi Afroamerikanki koje rade kao služavke i pomažu oko različitih poslova u kući. Zajednica ih ne prihvata niti se trudi da promeni stav o njima. Izdavači su bili skeptični prema ovom romanu i temi kojom se bavi. Nisu smatrali da može da izazove interesovanje publike i zbog toga nisu želeli da ga objave neko vreme. Autorka je bila uporna pa je knjiga ipak ugledala svetlost dana. Bilo da je reč o filmu ili knjizi, priča o ljubavi, prijateljstvu, nadi i hrabrosti i prikaz teške situacije Afroamerikanaca tokom 60ih godina u SAD nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.