Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Kultura

Obeležen Svetski dan pantomime u Srbiji: Čuvanje od zaborava na Vikipediji

Informacije o znamenitim umetnicima pokreta, teorije i tehnike pantomime i glume, organizacije pantomimičara, predstave i festivali dobili su svoje mesto na Vikipediji zahvaljujući volonterima koji su povodom Svetskog dana pantomime bacili na posao. Rezultat je 15 novih tekstova i dva dopunjena koji se već mogu naći na srpskom ogranku najvećoe onlajn enciklopedije sveta
Datum: 25/03/2016

Obeležen Svetski dan pantomime u Srbiji: Čuvanje od zaborava na Vikipediji

Foto Profimedia


Informacije o znamenitim umetnicima pokreta, teorije i tehnike pantomime i glume, organizacije pantomimičara, predstave i festivali dobili su svoje mesto na Vikipediji zahvaljujući volonterima koji su povodom Svetskog dana pantomime bacili na posao. Rezultat je 15 novih tekstova i dva dopunjena koji se već mogu naći na srpskom ogranku najvećoe onlajn enciklopedije sveta.
Svetska organizacija pantomimičara, Vikimedija Srbije, Univerzitet Singidunum, Beogradski pantomimičari i Festival pantomime i monodrame u Zemunu obeležili su 22. mart - Svetski dan pantomime - uređivačkim maratonom u pisanju članaka na Vikipediji. 
Neki od članaka su ilustrovani sa 14 fotografija koje je pustila Svetska organizacija pantomimičara.
"Vikipedija je danas izvor raznovrsnih informacija i lepo je što su se danas okupili ljudi različitih profila oko ove vrste umetnosti", rekla je koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano ovim povodom. "Pantomima je veoma važna forma, koja pruža dosta dobrobiti širom sveta. Pored toga što je lepa, može i da pomogne mnogim ljudima, što je nama u Ujedinjenim nacijama posebno važno".
Predsednik Svetske organizacije pantomimičara i inicijator Svetskog dana pantomime Marko Stojanović prijatno je iznenađen odzivom studenata Univerziteta Singidunum i volontera okupljenih oko Vikimedije Srbije koji nemaju direktnih dodirnih tačaka sa pantomimom već studiraju ili se bave potpuno drugim zanimanjima. 
"To je dokaz da je pantomima umetnost koja je univerzalna i svima zanimljiva", ocenio je Stojanović i objasnio da su za Svetski dan pantomime odabrali dan rođenja Marsela Marsoa ne želeći pritom da umanje značaj drugih pantomimičara kao što su Etjen Dekru, Žak Lekok, Debiro, Čaplin, Kiton i mnoge druge. Marsel Marso bio je jedan od najvećih promotera pantomime u novim medijima sredine 20. veka, uz to je bio ambasador dobre volje UN i nosilac jednog od najvećih priznanja Fondacije Valenberg, jer je tokom Drugog svetskog rata spasio nekoliko stotina jevrejske dece, pre svega iz sirotišta u Strazburu i regionu tako što ih je preko Alpa prebacivao u Švajcarsku. 
"Skrivajući se od nacista u zemunicama, da bi sprečio dečiji plač, zabavljao je decu u tišini pantomimom", podsetio je Stojanović.


Tekst o životu i delu velikog Marsela Marsoa povodom Svetskog dana pantomime pročitajte ovde


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.