Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Info

Jugoslav Pantelić: Autori filmova sa FEST-a obrisali su mnoge granice

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić objašnio je da se slogan "FEST briše granice", može shvatiti kao nezatvaranje očiju pred društvenim problemima, ali i kao brisanje granica u filmskoj umetnosti
Foto Privatna arhiva
Datum: 06/03/2016

Jugoslav Pantelić: Autori filmova sa FEST-a obrisali su mnoge granice

Zahvaljujući 44. FEST-u beogradska publika je još jednom praktično među prvima u svetu imala priliku da odgleda neke naslove koji će se kasnije gledati Norveškoj, Nemackoj, Americi, Argentini ili Japanu. Slogan 44. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, koji se završava večeras, glasi "FEST briše granice"

"Mislim da je ideja Festa da prikaže publici kvalitetne filmove. S obzirom na to da autori traže inspiraciju u stvarnosti, pa samim tim ona postaje tema ili deo teme filma, onda na direktan način dolazimo do toga što ste rekli", istakao je Pantelić i dodao: "Brisanje granica može da bude shvaćeno na prvu loptu kao nezatvaranje očiju pred onim što je migrantska kriza, i svakako da ovogodišnji slogan treba tumačiti i na taj način, ali ne samo na taj. Brisanje granica između žanrova, brisanje granica između svega ostalog što nudi ne samo filmska umetnost, koja je najvažnija i najbitnija ne samo kada je filmski festival u pitanju, već i sve ono što čini festival festivalom".

Organizatori su se potrudili da ove godine obrišu granicu i kada su u pitanju prostori prikazivanja festivalske projekcije.

"Brišemo granice i sa tim što se u mnogim programima takmiče filmovi koji su dosta različiti, pa čak idemo dotle da se dokumentarci i art house filmovi takmiče sa potencijalnim bioskopskim hitovima, ma šta god to značilo u našoj bioskopskoj zbilji."

Jasno je da su prilikom selektovanja filmova za program festivala jedno želje, a drugo mogućnosti. Ipak, pred publikom je više od devedeset pet odsto onoga što je Jugoslav Pantelić želeo da se nađe na programu 44. FEST-a u Beogradu. 

"Mnogi od tih filmova nikada ne bi ni došli u Srbiju da se nisu prikazali na FEST-u. Zadovoljstvo je veće kada publika prepozna takav naslov. Takođe, postoji satisfakcija kada distributer nakon projekcije filma na FEST-u prepozna njegov potencijal, pa se odluči da ga otkupi za kasniju distribuciju u srpskim bioskopima. Tako da je moj odgovor - prezadovoljan sam, godinu dana rada je na tom poslu i bilo bi prilično neodgovorno kada bih sada vama odgovorio da nisam uspeo da uobličim i stavim pod kapu FEST-a sve ono što sam želeo".  

FEST koji će uskoro biti iza nas ostaće upamćen i po velikom broju debitanata, kao i po zavidnom broju režiserki.

"Biću iskren, u par navrata nisam ni znao da li se radi o reditelju ili rediteljki kada sam pogledao film i kada sam doneo odluku da taj film bude na FEST-u. Tek kasnije sam to shvatio, tako da je veliki broj žena reditelja neciljan rezultat koji me je raduje," priznao je Jugoslav Pantelić dodavši da su pol reditelja i sredina iz koje dolazi "pod B", a ne nešto što može da bude viza za ulazak na Fest.

Na pitanje šta najviše privlači domaću publiku, kad se gleda statistika, Pantelić je rekao da ima naslova koji objedinjuju "i ovu i onu" publiku, ali da postoje i programi koji privlače isključivo stvarne zaljubljenike u film, koji žele da otkrivaju nove autore i prosto imaju poverenje u izbor FEST-a.

"Oni se opredeljuju za naslove čak i kada im autor, uopšte ljudi koji su realizovali film ne znače mnogo. Mi ove godine imamo dosta filmova koje je publika Festa pogledala druga na svetu ili prva u Evropi, tako da veliki broj kritika za neki od naslova nije ni postojao, jer oni će tek dolaziti. Neki od tih filmova će možda za godinu dana dobiti priznanja Bafta, Cezar, Oskar".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.